Βιογραφικό

ΠΡΟΦΙΛ
f011.jpg
Ο Κώστας Κυριακάκης κατάγεται από το Αρολίθι του Ρεθύμνου. Η οικογένεια του και ιδιαίτερα ο πατέρας του ήταν αυτός που τον έκανε να νιώσει την αύρα του Κρητικού πολιτισμού γράφοντας στον στην ηλικία των 10 ετών σε τμήμα Κρητικού χορού σε συνοικιακό σύλλογο.
Αυτό ήταν το έναυσμα και η αφετηρία μιας πορείας της ζωής του, συνυφασμένης με την Κρητική παράδοση. Στα 13 του χόρεψε πρώτη του φορά ντυμένος με την παραδοσιακή φορεσιά νιώθοντας υπερήφανος, συναίσθημα έντονο ακόμα και σήμερα. 

Μέχρι τα 15 χόρευε με το σύλλογο του δεδομένου ότι το Κρητικό στοιχείο στην Αθήνα είναι πολύ έντονο και οι εκδηλώσεις συχνές. Το 1985 η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στο Ρέθυμνο και ο ίδιος είχε την ευκαιρία όχι μόνο να μάθει από παλιούς χορευτές τους χορούς μα και να αφουγκραστεί από κοντά τον Κρητικό τρόπο ζωής.  Το 1991 όταν επέστρεψε στην Αθήνα άρχισε να ασχολείται εντονότερα με τον χορό λαμβάνοντας μέρος στις παραστάσεις των Κρητικών συλλόγων. 

Το 1994 νιώθοντας πλέον την ανάγκη να μεταδώσει την παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου του ξεκινά να διδάσκει σε σύλλογο στην Αττική. Διαπιστώνοντας ότι είχε ελλείψεις το μορφωτικό επίπεδο στο θέμα της Κρητικής παράδοσης ασχολήθηκε με την έρευνα γύρω από τον αρχαίο πολιτισμό της Κρήτης.  Έκρινε σωστό ότι οι μαθητές πριν διδαχτούν τα βήματα των χορών πρέπει να γνωρίζουν την προέλευση τους, το λόγο που δημιουργήθηκαν αλλά και τη σημασία κάθε εξαρτήματος της Κρητικής φορεσιάς. Για το λόγο αυτό, στο πρώτο διάστημα εκμάθησης χορών, οι μαθητές προμηθεύονται με φυλλάδια που περιέχει πληροφορίες για τους χορούς καθώς και λεπτομερή περιγραφή των αντρικών και γυναικείων φορεσιών.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και θεωρώντας απαραίτητο μέρος της ποιοτικής διδασκαλίας προβάλλονται video με χορευτικές παρουσιάσεις από ηλικιωμένους και νέους χορευτές καθώς και video από χορευτικά των ίδιων των μαθητών του.

Ο Κώστας Κυριακάκης μέχρι σήμερα έχει διδάξει στους εξής συλλόγους :

 

 1.  Σύλλογος Κρητών Βύρωνα
 2.  Σύλλογος Κρητών Αγίας Παρασκεύης
 3.  Σύλλογος Κρητών Αλίμου
 4.  Σύλλογος Κρητών Κάντζας Παλλήνης
 5.  Σύλλογος Κρητών Δάφνης
 6.  Σύλλογος Κρητών Αλοϊδιανών
 7.  Σύλλογος Κρητών Αμπελοκήπων
 8.  Σύλλογος Κρητών Παϊδοχωρίου Αποκορώνου
 9.  Ένωση Κρητών Βορείων Προαστίων
 10.  Ένωση Κρητών Κορίνθου
 11.  Ένωση Κρητών Μεταμόρφωσης
 12.  Ένωση Κρητών Σαλαμίνας
 13.  Μουσικοχορευτικός Όμιλος Ερωτόκριτος (Αγία Παρασκευή)
 14.  Μουσικοχορευτικός Όμιλος Ερωτόκριτος (Δάφνη)
 15.  Σύλλογος Κρητών Άνω Λιοσίων
 16. Ένωση γυναικών Αγίου Στεφάνου
 17. Σύλλογος κρητών Περισσού Νέας Ιωνίας
 18. Ένωση κρητών Αρτέμιδος Λούτσα
 19. Σύλλογος κρητών Αχαρνών